All you need: Peace & Love & Dogs

AYN

A kutyázás legelső szabálya

Tudatosság

2017. február 27. - H ©

Ez a bejegyzés 2016. októberében került fel egy másik blogomra és mert az azóta eltelt időszak csak még jobban megerősített abban, hogy ez valóban egy aranyszabály, így fontosnak gondolom itt is megjelentetni.

Nem csupán az elmúlt évek egyik leggyakrabban használt kifejezése, de a kutyázás legeslegelső szabálya is a tudatosság

OK, de mit jelent a tudatosság és, miért fontos ez a kutyázáshoz?

tudatossag-es-kutyazas.png

A wikipedia megfogalmazás szerint a tudatosság a „figyelem szándékos, elfogadó és nem ítélkező összpontosítása a jelen pillanatban fellépő érzelmekre, gondolatokra és érzékelésekre”, amelyek buddhista meditációs gyakorlatokkal fejleszthető.

Ez kutyás nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy ha boldog, kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni a kutyánkkal, akkor alapvető annak a tiszteletben tartása, hogy bár együtt élünk, mégis különböző fajokhoz tartozunk, vagyis elsődleges fontosságú a kettőnk közötti összhang és harmónia megteremtése, amely aztán az egymásra hangolódás páratlan élményét eredményezi kutya és gazdája között. 

Rohanás, információ áradat, stressz, időhiány. Ilyen és ezekhez hasonló jelzőkkel írható le egy XXI. századi átlagos kutyatartó élete.

Ezzel szemben a kutyakiképzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a tudatosság, az éber jelenlét, az empátia és nem utolsósorban az alkalmazkodóképesség alapvető fontosságúak a harmonikus és kiegyensúlyozott ember-kutya kapcsolat kialakításához.

A minőségi kapcsolat saját magunkban kezdődik

Amikor a kutya furcsa, szokatlan viselkedéseket produkál, akkor az emberek többsége automatikusan azt gondolja, hogy a kutyával van a baj és elkezd mindenféle dolgot csinálni, hogy „megjavítsa” a kutyát. Arra nem is gondol, hogy ennek talán épp az ellenkezőjéről van szó és éppen a saját magatartásán kellene változtatnia.

Mindenesetre a változás, amelyet el szeretne érni, a saját maga igényeihez van alakítva, holott pontosan tudjuk, hogy ez természetes és kiegyensúlyozott kapcsolatban ez nem így működik.

A változás önmagától kell megtörténjen, mégpedig egyedi, személyre szabott formában, valahogyan úgy, mint egy alkímiai műhelyben, ahol finom, apró lépésenként kerülnek egymás mellé az összeillő  elemek.

Elsőre bizarrnak tűnhet az elképzelés, hogy a meditáció javíthat az ember-kutya kapcsolat minőségén, holott tudományosan alátámasztott tény, hogy a meditáció többek között éber jelenléttel, tudatossággal, nyugalommal, empátiával, összpontosítási képességgel stb. ajándékoz meg minket. Márpedig egy másik élőlénnyel való együttéléshez éppen ezekre van szükségünk.

Mielőtt tehát kutyát szándékozunk nevelni, először csendesedjünk le, nézzünk önmagunkba, szükség esetén meditáljunk. Biztosra vehető, hogy a kutya hálával és örömmel fogja jutalmazni a nyugodt, kiegyensúlyozottabb és felszabadultabb gazdit, plusz ha ezek után mégis arról lenne szó, hogy a kutyát szeretnénk nevelni, tanítani, akkor is garantált az eredmény, a kutya vidáman, örömmel fog együttműködni.

A ThinkDog cikke alapján.


 

Végezetül egy lehetséges iránymutató* azokhoz, az egymásba olvadó tudatossági szintekhez, amelyek a kutyánkkal való kapcsolat tökéletesítésében is jól alkalmazhatóak: 

megértés

hajlam a változásra

döntésképesség

hiedelmektől való megszabadulás

alkalmazkodóképesség

éberség

valóság torzítása, felismerés, hogy semmi sem valós

tudatalattiság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneed.blog.hu/api/trackback/id/tr5312297461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása