All you need: Peace & Love & Dogs

AYN

Nem félünk a kullancstól

Természetes, hogy vannak, így természetesen védekezhetünk is ellenük

2017. március 28. - H ©

Itt a tavasz, a jó idő és igen, itt vannak a kullancsok is.

Általános hozzáállás, hogy a kisállattartó gazdik ilyenkor megrohamozzák a kereskedőket és vásárolják a jobbnál, jobb, drágábbnál, drágább kullancs nyakörveket, cseppeket, esetleg tablettákat. Részben ez rendben is lenne, főleg az olyan gazdik részéről, akik pl. betegségek esetén, vagy azok megelőzésére magukat is gyógyszerrel kezelik. Részükről teljesen normális hozzáállás, hogy kedvenceikre is felhelyezik a kullancs elleni ilyen-olyan termékeket, amelyek szinte mindegyike idegmérget tartalmaz.

Na de mi a helyzet azokkal a gazdikkal, akik (állításuk szerint) egészségesen élnek, tehát kerülik pl. a vegyszermentes élelmiszereket és előnyben részesítik az alternatív gyógymódokat? Ők hogyan védekezhetnek a kullancs invázió ellen?

Nos, ezt a kérdést én is feltettem magamnak, amikor az első agaram hozzám került. Akkor is, mint gyakran máskor, a hegyvidéken élt öreganyám jutott eszembe és az ő praktikus megoldásai. Való igaz, hogy ő azzal vajmi keveset foglalkozott, hogy van-e a kutyában kullancs, vagy nincs (maximum egy jól irányzott mozdulattal kivette belőle) arra azonban ügyelt, hogy a háztól és a ruházatunktól távol tartsa a kéretlen élősködőket. Ezt nagyon egyszerűen oldotta meg, népi szokás szerint leginkább levendulát helyezett az ajtók, ablakok mellé és tette ugyanezt a szekrénybe a ruhák közé.

Ezen emléken felbuzdulva kezdtem el anno kutatni az interneten a kullancsok elleni védekezés természetes módszereinek és találtam is jó néhány alternatívát. Így például hatékony lehet a levendula / rozmaring levél / kakukkfű / édeskömény, vagy a citrom főzet, amellyel saját magunkat és kedvencünket permetezzük be séták előtt, ugyanígy az ezeknél könnyebben elkészíthető almaecet – víz keverék, amelyek mellé nem csupán az élősködők miatt, hanem az egészség megőrzése szempontjából is ajánlott a rendszeres fokhagyma fogyasztás.

Ezeket én mind kipróbáltam, illetve a mai napig alkalmazom, azonban tavaly rábukkantam egy ezeknél talán sokkal hatásosabb és kellemesebb illatú „csodaszerre”, a geránium olajra. Ez egy rózsa muskátliból sajtolt, intenzív illatú olaj, amelyet távolról kerülnek a kullancsok. Bár kipróbáltam és ez az olaj (néhány más illóolajjal ellentétben) nem irritálja sem az én, sem az agaraim bőrét, mégis jobban szeretem olívaolajjal keverve  és nedves törlőkendőre csepegtetve felvinni a fülem mögé, a tarkómra, a csuklómra, a térd- és boka környékére, a kutyáimon pedig a lapocka és farok tővére, valamint a mancsok környékére.

Ezt kiegészítendő, mára kizárólag 100 %-os geránium és levendula olajakat használok mosásnál is az öblítő helyettesítésére, amelyek erős illata gyakran akkor is érezhető az agarakon, amikor ráfekszenek a frissen mosott ágytakarókra, vagy a fekhelyükre – de mindenesetre ha én nem is érzem, az olyan kifinomult érzékszervekkel rendelkező élősködők, mint a kullancsok, akkor is érezni fogják.

Azért érdemes megjegyezni, hogy „az ördög soha nem alszik”, így minden séta után alaposan átnézem jómagam és az agaraimat, illetve rendszeresen fogyasztunk (a kutyáknak ivóvízbe csepegtetve) ezüskolloidot, amely a Lyme kór egyik ma ismert leghatékonyabb ellenszere.

 

Ha többet szeretnél tudni a kullancsokról, akkor nézd meg ezt a videót:

A kullancsok lélegzetelállító kalandjai

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneed.blog.hu/api/trackback/id/tr8012383323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.03.29. 23:23:00

nyulat - őzet fogja a kutyus?

H © 2017.03.30. 15:31:43

@Kelly és a szexi dög: Ha tehetnék, akkor fognák igen... ;) Nagyon jó és erős vadászösztönnel rendelkeznek, de ezt nem vadászatra, hanem a kiképzés során "hasznosítjuk"

H © 2017.03.30. 15:41:54

@gombakomba: Ezt nem ismertem, nagyon szépen köszi! Szuper véleményeket olvastam most róla a neten és igen, alapjaiban ez is illóolajokat tartalmaz :)
süti beállítások módosítása