All you need: Peace & Love & Dogs

AYN

A sárga csoda

2017. április 15. - H ©

Úton-útfélen, de még legnagyobb városaink legforgalmasabb pontjain is úgy sétálunk el mellette, hogy észre sem vesszük. Pedig ezek olyan csodák, amelyek bár csodás sárga színben pompáznak, mégis annyira hétköznapiak, hogy a köztudat szinte feleslegesnek, de legalábbis gyomnövénynek bélyegzi őket.

Holott ez a sárga virágú növény, vagyis a pitypang, más nevén gyermekláncfű, kutyatej stb., latin nevén Taraxacum officinale, tényleg csodaszer lehet például azok számára, akik BARF-oznak. A modern élelmiszeriparnak köszönhetően ugyanis már nyers élelmiszereink is telítve vannak káros, vegyi anyagokkal, amelyeknek a szervezetből való "kipucolása" különösen fontos az egészséges életvitelhez (természetesen úgy emberi-, mint állati szempontból). 

Elrettentésként hivatkoznék a WWF (World Wide Fund for Natur) 2003 és 2006 között zajló DetoX kampányára, amely 12 országban 12 évtől 92 évig terjedő korosztályok egészét átfogó vizsgálat keretében vett vérmintákat Európában és mutatta ki, hogy a keresett 107 vegyi anyagból (jellemzően rovarirtók és növényvédő szerek, tűzállóságot növelő anyagok) átlagosan 73-at található meg a vérmintákban*. Egyébként a kampány egyik érdekessége volt, hogy 40 uniós parlamenti képviselő és 14 európai egészségügy miniszter vérének a vizsgálatával indult.

Szerencsés tényező, hogy utóbbi időben egyre jelentősebb az ökológiai gazdálkodás és élelmiszer előállítás térhódítása, ugyanakkor ismerjük el, hogy még mindig viszonylag nehéz (és költséges) jó minőségű, már a termelés és előállítás során is ellenőrzött, vegyszermentes élelmiszert, különösen húst találni. 

Mindez azt is jelenti, hogy jelenleg hazánkban szinte lehetetlen úgy étkezni, hogy ne kerüljenek a szervezetbe káros anyagok, vagyis mindenki számára javasolt lenne időnként méregteleníteni.

pitypang.jpgNa és akkor itt térjünk is vissza az útszéli sárga csodához. Ez a növény ugyanis éppen a szívóssága miatt lett gyomnövényként megbélyegezve, valójában gazdag A, C, K, D és B vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a vas, mangán és egyéb nyomelemekben is, így tökéletes kiegészítője lehet saját, vagy kutyánk étrendjének.

Fontos azonban megemlíteni, hogy bár valóban a városok bármely pontján fellelhető, azonban ezeket soha ne szedjük le, mint ahogyan egy más gyógynövényt sem! Gyógynövényeket csakis lakott területektől távoli, szennyeződés mentes területen szabad gyűjteni! A pitypangnak egyébként a teljes részét gyűjthetjük, a gyökerétől, a virágig és ugyanúgy fogyasztható nyersen, mint kiszárítva.

Ha valaki pedig nem szeretne, vagy nem tud olyan helyekre kirándulni, ahol a sárga csodából lehet gyűjteni, akkor ajánlom a figyelmébe az interneten is rendelhető Fitocanini termékeket, amelyek gyógynövényekből készülő termékek kutyák részére. Több termékük is tartalmaz pitypangot, itt alább pedig egy tőlük kölcsönzött leírás a növény kutyákra gyakorolt egészségügyi előnyeiről:

Ha kutyánk emésztési bajoktól szenved, a gyermekláncfű, mint gyógynövény segítség lehet.

Virágát, mely lecitinben gazdag, antioxidáns tulajdonságai miatt használhatjuk az immunrendszer erősítésére.

Levelei tele vannak káliummal, fokozzák az étvágyat, s a vese működésén keresztül segítik az emésztést. Ideális azoknak a kutyáknak, akik krónikus emésztési zavaroktól és bélgázoktól szenvednek.

A pitypanglevél vizelethajtóként is működik, amely hasznos ízületi gyulladás, vesekő, szívelégtelenség és az epehólyag betegsége esetén. S az egyik legjobb tulajdonsága, hogy sok káliumot tartalmaz, ami pótolja azt, amit vizeléskor elveszít a kutya. A levél ezen kívül serkenti a májműködést és segíti a felesleges anyagok kiürülését a szervezetből.

A gyermekláncfű gyökere szintén nagyon hasznos és tápláló. Erősíti a májat és segíti a mérgek eltávolítását a testből a vesén keresztül. A méreganyagok túlzott felhalmozódásának jelei lehetnek a bőrbetegségek, a korpa és a krónikus székrekedés. A gyermekláncfű gyökere jól kezeli az epeköveket és az epegyulladást.

A gyermekláncfű használata

A gyermekláncfüvet használhatjuk szárítva, teaként vagy tinktúraként. Tea készítéséhez használjunk 5-30 gramm szárított gyógynövényt, majd forrázzuk le kb. 2-2.5 dl vízzel. Alkalmazhatjuk napi háromszor, a kutya súlyának megfelelően 10 kilogrammonként 1/3 csészényit. A teához szintén 10 kilogrammonként egy teáskanál szárított növényt tegyünk.

Mivel a gyermekláncfű vízhajtó, biztosítsunk kutyánknak elegendő lehetőséget arra, hogy a nap folyamán többször is könnyíthessen magán.

 * Dr. Solti Gábor: A demográfia, a vérben lévő vegyszerek és a bioélelmiszerek kapcsolata, 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneed.blog.hu/api/trackback/id/tr2112389439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása