All you need: Peace & Love & Dogs

AYN

Miért fontos a póráz?!?

... avagy ne legyünk mi kutyások a saját ellenségeink!

2017. május 31. - H ©

Első hallásra furcsának tűnhet, hogy amióta nem csak tréningezem, hanem kiképzem a kutyáimat, azóta szépen, lassan és biztosan rászoktam a folyamatos pórázhasználatra.
Valójában ez nem furcsa, hanem nagyon is logikus: minél többet tudok a kutyákról és minél jobban értem őket, annál inkább teszek meg mindent, hogy megvédjem őket más kutyáktól (és az emberektől... bár tőlük mindig is féltettem az állatokat - tisztelet a kivételnek - de ez egy más kérdés...).

20170414_141746.jpgAz viszont már kevésbé logikus, ahogyan a kutyatartók egy része vélekedik a pórázhasználatról, illetve a NEM használatról. A legutolsó incidens óta, amikor is konkrétan rárontott egy kutya a pórázon lévő Nimródra és meg is harapta - ráadásul egy különösen érzékeny területen, a szeme alatt-, na azóta gondolkozom, hogy írok erről az egészről egy bejegyzést. Többször neki is kezdtem, de nem sikerült ennyire diplomatikusan összefoglaljam a dolgot, mint ahogyan a napokban a Facebookon tette ezt a Doggy Campus:

FELHÍVÁS!
HOGYAN NE SÉTÁLJUNK A KUTYÁVAL!

Szomorúan tapasztalom, miszerint a kutyasétáltatás kutyás körökben is rengeteg feszültséget okoz. Sajnos ennek kultúrája még nem igazán alakult ki nálunk. Miért van az, hogy kutyások egymással szemben is tiszteletlenek és nemtörődömök? Minél több lesz a baleset, annál nagyobb szigorral fogják a hivatalok kezelni a kutyásokat , ezt kellene megérteni.

Az első számú problémáról röviden: Ha egy kutyát pórázon vezet a gazdája, az lenne a minimum, hogy a vele szemben közlekedő , szabadon futkározó kutyát a gazdája magához hívja és pórázra tegye, legalább addig, amíg elkerülik egymást!!! Ugye sokan hallottátok ezt a mondatot? - Nem bánt, nem kell félni! Aztán mikor megvan a baj : - Pedig ilyet még sohasem csinált eddig..

Saját tapasztalatom pedig, hogy állatorvosi rendelőbe eljön a kutyás gazdi úgy, hogy a kutyát nemcsak nem teszi pórázra, de nincs is nála ! Most hozzájuk szólok!

Kedves gazdik! Attól, hogy a ti kutyátok állítólag nem bánt másik állatot, a másik kutyásnak bizonyára oka van arra, amiért pórázon vezeti kedvencét. Pár dolgot sorolok csak fel ezekből: A kutyája beteg, nem jön ki idegen kutyákkal, fél más kutyáktól, mentett kutya , akinek az előéletéről mit sem tud a gazdi, nem minden kutyára reagál jól, éppen műtötték, képzés alatt áll , vagy egyszerűen csak simán megijed a szemből nagy elánnal feléje rohanó kutyától. Még sorolhatnám az okokat , de nem is ez a lényeg! A minimum tisztelet egymás iránt az lenne, hogy mielőtt a kutyánkat ráengedjük egy pórázosra, hogy beszélünk a gazdival és megkérdezzük , játszhatnak e együtt. A másik nagyon fontos dolog , hogy pórázon vezetett kutya a saját családjával sétálgatva eleve nem úgy reagál egy idegen kutyára, mint szabadon.

Azt is értsük meg, hogy egy pórázon vezetett kis termetű kutya egy szemben szabadon feléje közeledő nagytestű kutyától szinte kivétel nélkül megijed! Mielőtt az egész országban mindenhol kötelezővé teszik a pórázt emiatt, tartsunk be bizonyos íratlan szabályokat ! Arról nem beszélve , hogy vannak emberek , akik félnek a kutyáktól, vagy egyszerűen csak nem akarják, hogy odamenjen hozzájuk egy ismeretlen kutya. Ha ez azonban mégis gyakran ismétlődik, az ellentétek kiéleződnek és a feljelentések megsokszorozódnak.

Ne legyünk mi kutyások a saját ellenségeink!

Köszönöm ha elolvastad!

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneed.blog.hu/api/trackback/id/tr5112554507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indygo 2017.06.01. 15:15:49

Jó poszt, bár elég keveset írtál. Amúgy a póráz már régóta kötelező közterületen.
süti beállítások módosítása