All you need: Peace & Love & Dogs

AYN

Állatjólét

avagy az állatvédelmen túl

2017. szeptember 17. - H ©

Bár az utóbbi időben egyre többet hallani róla, nekem szomorú és egyre határozottabb véleményem, hogy Magyarországon nem igazán beszélhetünk felelős állatvédelemről. Ez azért is tragikus, mert a mai világban, a valóban felelős társadalmak már nem is egyszerűen állatvédelemről, mint sokkal inkább állatjólétről beszélnek.

Ezzel szemben nálunk még a fogalmak is homályosak úgy a köznyelv, mint a jogalkotó számára, így az állatvédelmet gyakran keverjük az állatmentéssel, vagy gondoljuk egyenértékűnek az állatjóléttel.

Holott:

- Állatvédelem

Az állatvédelem olyan gyakorlati tevékenység, mely az ember felelősség- és kötelességérzetéből fakad, és amely a rábízott állatokra irányul.

Angol: „animal protection”

- Állatjólét

Az állatjólét olyan tartási körülmények összessége, melyek lehetővé teszik az állat számára a fajra jellemző viselkedésformák gyakorlását.

Angol: „animal welfare” 

kepernyofelvetel_10.png

 Szemléletesebben fogalmazva az állatok jólétének és jogainak a védelme nem egy elkülönült tevékenység, hanem azoknak az összessége, amelyek ezeknek a tevékenységek (állatmentés, rehabilitáció, jog, állategészségügy, prevenció/oktatás) valamelyikét vagy mindegyikét lefedik azzal a céllal, hogy az állatok jólétét elősegítsük és fenntartsuk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneed.blog.hu/api/trackback/id/tr6112871108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása