All you need: Peace & Love & Dogs

AYN

Fojtó nyakörv

Igen, vagy nem?

2017. március 01. - H ©

Gyakran olvasom és hallom (nem feltétlenül képzett) kutyatrénerektől, hogy fojtó nyakörvet javasolnak gyakorlatilag bárkinek, akinek a kutyája nem tud pórázon sétálni.

termekek00015.jpgNos, annak ellenére, hogy én is előszeretettel készítek és használok fojtó nyakörveket, nem gondolom, hogy ez az ideális választás minden kutya részére. Illetve ezt a kijelentésemet ki is javítom, ugyanis nem a kutyák részére nem ajánlom, mint inkább nem minden kutyatartó számára javaslom azt.

 

Miért ajánlom?

 

Leginkább azért, mert a fojtó nyakörv alapjában véve nem egy alapvető kutyás felszerelés, sokkal inkább egy kutyakiképzés során használt segédeszköz, amelynek használatát előszeretettel ajánlom azoknak, akik legalább minimális kiképzési ismeretekkel rendelkeznek.

Ennek az eszköznek az elsődleges célja az, hogy hatékonyabbá tegyük a kutya tanulási folyamatát és az esetek többségében a pórázhúzás megszüntetésére használjuk. Működése azon alapul, hogy amikor a kutya húz, a póráz összeszorul a nyakán és így kényelmetlen, fullasztó érzést idéz elő. Ez ugyan önmagában még nem akadályozza meg a kutyát abban, hogy húzzon, korrigálással egybekötve azonban nagyon hatékonyan tud működni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amikor a kutya a nemkívánatos viselkedést produkálja, akkor a póráz finom megrántásával jelezzük azt neki, amelyet a kutya negatív megerősítésként könyvel el és csökkenti a nemkívánatos viselkedés előfordulását.

Hozzáértő kutyások számára tehát kifejezetten ajánlott, mert hát azon felül, hogy könnyedén tudja segíteni az ideális ember-kutya kapcsolat kialakítását, az alábbi előnyökkel is rendelkezik:

  1. praktikus, ugyanis nem kell állítani
  2. kényelmes a kutya számára, ugyanis laza a kutyán, így nem sérti sem a nyakát, sem a szőrét
  3. biztonságos, ugyanis a kutya nem tudja kihúzni belőle a fejét.

Miért nem ajánlom?

 

Pontosan ugyanazért nem ajánlom hobbi kutyások számára, amit fentebb is leírtam, ugyanis kiképzési tapasztalattal nem rendelkező kutyások kezében ez egy olyan eszköz lehet, amellyel akár komoly sérülések, maradandó egészségkárosodások is okozhatóak a házi kedvencek számára. A teljesség igénye nélkül néhány, amelyet a szakirodalom is említ: nyakficamot okozhat, károsíthatja a nyaki ereket és a gége idegeit, szemproblémákat generálhat, balesetveszélyes lehet.

Összefoglalva tehát, a fojtó nyakörv egy kifejezetten hasznos eszköz lehet, azonban önmagában semmit sem old meg, és legfőképpen nem helyettesíti azt a fizikai- és mentális összhangot, amelynek kialakítása alapvető a harmonikus kapcsolat kialakításához.

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneed.blog.hu/api/trackback/id/tr8112305119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása